Medlemsportrett: Majas
Med hjerte for bakerier – og litt restaurant
I sommerbyene Larvik og Stavern holder Majas til. Her får du lokale bakervarer, lekre godsaker – og utrolig god service.
Foto: Majas
Det startet i -93
Mannen bak Majas-konseptet, Pål Taklo, åpnet dørene på det første bakeriet i 1993. Han er utdannet baker og jobbet på et stort industribakeri, før han fant ut at han ville starte for seg selv.
– Jeg flyttet til Larvik fra Nordfjordeid fordi jeg ville starte for meg selv. Den største grunnen til at jeg ville drive eget, var fordi jeg ville komme nærmere det håndverket baking faktisk er.
Gründer og ildsjel Pål Taklo der han trives best; på bakeriet. (Foto: Majas)
Feriebyene i Vestfold
Stavern er kåret til årets sommerby flere ganger, og Pål forteller at det preger driften.
– Majas i Stavern er utrolig viktig for oss om sommeren. I Larvik går det bra hele året, men i Stavern merker vi en stor nedgang i vinterhalvåret. Månedene juni, juli og august vil jeg kalle ekstremsport. Da kjører vi masse varer, flere turer om dagen, og antall ansatte mangedobles, smiler han.
“Jeg er ikke religiøs, men man kan bli religiøs av å besøke oss. Matreligiøs.”
Mer enn bare baking
– Hvordan er det å drive bakeri?
– Det er veldig morsomt, men det er også komplekst og krevende. Vi produserer ikke bare bakervarer, vi driver også attraktive spisesteder med det som hører til. Du har hele tiden et slags press på deg, men det liker jeg.
Alt av bakevarer lages i bakeriet. – Og utvalget er det virkelig ingenting å si på! (Foto: Majas)
Bedehuset
I 2013 dukket det opp en ny mulighet. Ikoniske Bedehuset var til salgs. Dette er et bygg som alle i Larvik hadde et forhold til, og Pål bestemte seg for å åpne et serveringssted.
– Bedehuset er et bygg som du legger merke til når du kjører forbi. Jeg hadde lyst til å prøve meg i restaurantbransjen, og det ble jo ikke annet enn suksess. Vi er på topplisten over spisesteder i hele Vestfold fylke. Jeg er ikke religiøs, men man kan bli religiøs av å besøke oss. Matreligiøs, ler han.
Et godt bakeri
– Kan du beskrive et godt bakeri?
– Et godt bakeri er både et serveringssted, et sted som baker og selger gode bakevarer, og ikke minst et sted som både har forståelse for teknikkene og råvarene. De beste bakeriene tenker på en totalopplevelse. Det tar tid å skape kvalitet, og det kreves kompetanse og hardt arbeid.
Punktlige leveranser, ofte
– Det beste for oss med Servicegrossisten Øst er at det er mulig å kjøpe inn i mindre kvanta. De er ikke opptatt av at det skal være fulle paller, og det passer oss perfekt. Vi må handle oftere og mindre på grunn av begrenset lagerplass, og de er dessuten konkurransedyktige på pris – samtidig som de yter ekstra service. Vi har hatt samme sjåfør i mange år, og vi er blitt skikkelig glad i ham. Han er et unikum. Han elsker Majas, og vi elsker han. Likevel er vi opptatt av ikke å misbruke den servicen, vi skal ikke bestille oftere enn vi må.
– Hvilke av Systemkjøps rabatter benyttere dere?
– Vi benytter oss for det meste av rabattene de har hos Tine, men også mineralvann, frukt og grønt. Til Bedehuset bruker vi rabattene på vin og brennevin.
Majas Bakeri:
• Ungt og moderne bakeri som baker alt selv og selger bakevarene over disk og i nettbutikk
• Bakerikonseptet har to utsalgssteder: Majas Bakeri i Larvik og Majas i Stavern
Bedehuset:
• Populær restaurant, kafé og utested i Larvik
• Unike lokaler og konsept: Ble bygget om fra bedehus til restaurant i 2016